onsdag 20 augusti 2014

Sommarhälsningar


Varje sommar får Svenska Akademien en hel del vykort från kändisar och andra viktiga personer. Vi blir såklart mycket glada även fast vi inte alltid hinner svara. Här tänkte vi passa på att dela med oss av ett litet vykort som vi fick från Sveriges konung häromveckan! Tack för det Gurra, vi ses snart och tar oss ett glas!

fredag 15 augusti 2014

VECKANS HOROSKOP

Väduren
21 mars – 19 april
Stjärnhimlen har mot alla odds lyckats tämja vädurens eld. Du känner dig utmattad och svag, och din iver och oregerlighet verkar plötsligt sina. Akta dig så att du inte drunknar i kval och bortdomning – håll fast vid den inre gnistan!

Oxen
20 april – 21 maj
Oxen är en vild varelse som rör sig genom sagovärldar. Du springer och springer över fält, kullar och havsbottnar. Akta dig så att du inte går vilse i det märkliga landskap som omger dig.

Tvillingarna
22 maj – 21 juni
Tvillingarna kan drabbas av ett häftigt raseriutbrott denna vecka, vilket såklart hänger i hop med Uranus besvärliga läge. Överallt hittar du störningsmoment och det tycks dig som om minsta misstag är en välplanerad konspiration mot dig. Din ilska behöver släppas lös.

Kräftan
22 juni – 22 juli
Ditt liv verkar just nu röra sig i mycket små cirklar. Du följer de banor som du är van sedan tidigare, och inga stora förändringar är i sikte. Stjärnorna råder dig att hålla fast vid försiktigheten i detta läge, eftersom en alltför stor hast kan förstöra något mycket känsligt.

Lejonet
23 juli – 22 augusti
Som lejon känner du dig just nu säker på dig själv. Du är sams. Ditt stora bekräftelsebehov blir denna vecka något mindre, och du kan blomma ut i din fulla prakt. En härlig tid för lejonet!

Jungfrun
23 augusti – 22 september
Jungfrun kan få några sömnlösa nätter denna vecka. Du känner dig spänd och splittrad. Försök att sätta dig ned i allt detta virrvarr och tänka över vad du egentligen behöver just nu. Kanske är det något så enkelt som att läsa tidningen eller dricka ett glas konjak.

Vågen
23 september – 22 oktober
Vågen kan känna stora spänningar i kroppen just nu. Dina höfter är stela och i dina övriga leder finns verk och knutar. Ta inte detta enbart som ett dåligt omen, utan som en föraning om en kommande explosion. En explosion som kan föra mycket kreativitet med sig.

Skorpionen
23 september – 22 oktober
Stjärnorna råder just nu skorpionen att försöka acceptera det kaos som finns runt dig. Se det oordnade som en tillgång, en situation, en horisont och en metod. I denna ovisshet och förvirring kan en hel del energier frigöras. Och det skulle du nog behöva just nu!

Skytten
23 november – 21 december
En brännande fråga trycker mot ditt hjärta: hur ska du kunna leva som du drömt? Du slits mellan olika åtagande och din längtan efter frihet och flykt. Denna ambivalens kan plåga dig, men om du accepterar den så väntar nya kroppsliga upplevelser.

Stenbocken
22 december – 19 januari
Nu får stenbocken ta och rycka upp sig lite. Om ingenting riskeras kan inte heller någonting vinnas. Du har spelat ett fegt spel alltför länge, och det börjar bli dags att slänga sig ut i dansen. Detta kommer att ge dig fler alternativ inför din framtid.

Vattumannen
20 januari – 18 februari
Du inser att du aldrig kan bli fri, men att du kan ge andra frihet, och detta är också vad du bör fokusera på denna vecka. Se till att ge människor i din närhet utrymme och tid. På så sätt kan du tids nog bryta upp även dina egna ramar.

Fiskarna
19 februari – 20 mars
Du tuggar tuggummi vid solnedgången. Hela ditt liv är ett vykort eller en windows-bakgrund. Sockret flödar, pengarna rullar in! Din dragningskraft är mycket stark.





torsdag 14 augusti 2014

Praktikant sökes







Såhär i skolstartstider kan allt kännas lite förvirrat. Har du inte bestämt dig för vilken skola du ska gå på? Eller har du svårt att hitta ett jobb? Misströsta inte! Ansök till tjänsten som praktikant hos Svenska Akademien redan i dag! Skicka ett mail till kampochrespekt@gmail.com där du beskriver dina förmågor och intressen. Skicka även med en bild på något du tycker är snyggt. Vi hörs! 

tisdag 12 augusti 2014








förlåt kära förlåt

nu är det kväll under blodbokarna

och förr fanns det stigar här, andra, människor, små stugor

åker för att aldrig mer kunna kalla detta hem
sällsamma märken, repor, jack, avbryter

vilket berättande ska återkomma      till oss


släck ljusen på verandan



rönnbären i håret, säger du








måndag 11 augusti 2014

Vilken nystartskänsla!

Puh. I går var det måndag och en ny arbetsvecka började. Och nu märks det verkligen att hösten börjar närma sig. Löven faller och det börjar bli lite burrigt! Eller nej, löven faller inte men det har börjat bli lite burrigt. Men vilket nystartskänsla hösten ändå innebär! Många av våra "vänner i konsten" börjar komma tillbaka från semestern, och folkets längtan efter stor konst börjar också öka efter några veckors ledighet. Så ja, för oss blir det bråda dagar. Det är ju inte bara vårt skrivande arbete som tar tid, utan också människorna runtomkring. Det är fortfarande många som vill ha autograf.

Och på det då alla texter som behöver skrivas, otaliga möten och massor av pappersarbete. Det blir ju en del kaffedrickande om dagarna för att hålla sinnena på topp. Vilket kaffe gillar ni bäst? Vi tycker det ska vara ekologiskt för vi ärver inte bara jorden från våra föräldrar utan lånar den av våra barn.

Vi ger oss in i konsten med huvudet före! Men vi försöker undvika att gå in i väggen då, haha. Ärligt talat, Akademien jobbar hela tiden parallellt med olika projekt, men vi försöker att inte stressa ihjäl oss. Vi tar ett glas campari när andan faller på eller ett glas champagne. Vi går ut i trädgården och sätter oss.

Vi säger förlåt till våra musor för att vi inte kan ge något arvode och för att vi utnyttjar dem. Vi säger förlåt till våra fans ute i landet för att våran sommarturné inte blev av, vi tog istället en tripp i psyket och det var lika roligt för oss men inte för er förstås. Vi har haft absoluta ögonblick av klarhet. Sedan absoluta ögonblick av dimma. Sedan absoluta ögonblick av klarhet åter. Glöm inte att ibland skiner solen och ibland regnar det. Det är årstidernas växlingar och det är inget fel med det. Den tiden då solen skiner hela tiden då ska man börja bli orolig. Man har ju varit lite orolig i sommar och sedan skedde en skogsbrand. Drömde vi inte om en skogsbrand? Var det en sanndröm! Ja, inte förvånar det oss att vi drömmer sanndrömmar, vi som är synska. Våran kompis pappa var med och evakuerade några hästar från skogsbranden förresten. Bra jobbat!
Men i era hjärnor kan inga hästar evakueras utan de springer fritt. Era tankar rusar iväg som vilda hästar över bergen, känns det inte så om dagarna. Och dagarna springer också ifrån och blir till år. Ungdomen är en gåva, en sådan upplevelsepresent. Med utgångsdatum. Det var den Gud gav oss för att vi redan hade allt annat. Hade du hellre fått ett presentkort? Jaja ja, men Gud delar inte ut några presentkort! Vi får inte välja vad vi vill från livets smörgåsbord! Men ungdomen får vi. Kom bara ihåg att utnyttja den i tid! Ungdomen går ner som solen bakom bergen och färgar allting rött under tiden. Sedan blir det mörkt och hundar springer fram och nosar på några benbitar - livets spillror.


















Vad skulle du ha valt från livets smörgårdbord.... om du hade fått? Kanske lite kalvsylta?


Till er som skriver till oss och berättar hur vi tröstat er när livet varit som svartast: ja vad ska vi säga! Det känns fantastiskt att kunna hjälpa till så! Och rädda liv! Självdestruktiviteten i landet ökar (människornas sår är så mycket djupare än vi någonsin kunnat tro) och man tycker ju att läkaren borde ordinera ut lite kamp och respekt till folket. Men istället får vi sköta den biten, vi i Svenska Akademien! Men det gör vi så gärna! Är man född till geni ska man geni förbli! (det är vårt motto)

/Anna och Mathilda, ledamöter av Svenska Akademien

fredag 8 augusti 2014

VECKANS HOROSKOP

Väduren
21 mars – 19 april
Väduren har svårt att slita sig från sitt rum. I din varma hinna samlar du på saker och känslor. Detta är ett tecken på att du behöver vila och tänka. Ta dig tid.

Oxen
20 april – 21 maj
Oxen kan känna sig ganska stressad denna vecka. Klockan tickar medan du försöker få saker uträttade. Därför är det viktigt att du hittar en lugn plats där du kan ägna dig åt det som behöver göras. Just nu kan det vara bra för dig att dra ner lite på det sociala umgänget.

Tvillingarna
22 maj – 21 juni
Tvillingarna känner ett extra stort motstånd mot all form av instrumentellt förnuft just nu. Du vill yttra dig i negativiteter och vägra all ensidig kunskap. Du är rasande, medkännande och skarp. Om du lystrar till universum kan du få guidning på din väg mot det dolda.

Kräftan
22 juni – 22 juli
Du samlar krafter, lagrar dem i ditt inre. Det är en långsam process, men gradvis blir du allt starkare. Du är på vandring mot en bergstopp, och när du når den kommer du att blicka ut över hela världen.

Lejonet
23 juli – 22 augusti
Lejonets inre är en ljus simhall. En underlig känsla av klarhet och lugn. Du samlar nypon längs vägarna och gör saft av dem. Detta är fridens tid för dig – och du bär din harmoni med stolthet och grace.

Jungfrun
23 augusti – 22 september
Det regnar och jungfrun tar sin tillflykt till kaféer och barer. De svarta hålen i solsystemet påverkar dig till att känna saknad. Det kan vara bra för dig att prata om detta med någon som står dig nära. Du är i behov av samtal, förståelse och värme just nu.

Vågen
23 september – 22 oktober
Vågen slits mellan lojaliteter denna vecka. Den vilja att göra alla nöjda som ofta finns hos vågen får nu lite för stort spelrum. Tänk på att också lyssna till dig själv och vad du behöver.

Skorpionen
23 september – 22 oktober
Du är ett kejserligt djur med balsamerad päls. Din ståtlighet ser inga gränser, och du visar gärna upp dig i all din prakt. Det är stjärnorna som delar med sig av sin lyster till dig. Se bara upp så att du inte framstår som högfärdig.

Skytten
23 november – 21 december
När som helst kan ditt liv falla sönder. Dina böcker är limmade i pärmen. Alla blad kan lossna och föras bort av vinden. Sommarbrisar blåser genom solsystemet och ger dig ingen ro. Det lockar och skrämmer dig.

Stenbocken
22 december – 19 januari
Stenbocken är just nu inne i en period av tryggt välmående. Du nöjer dig med det lilla och behöver därför inte riskera besvikelse eller bedrövelse. Du dricker te ur en kopp med rosor. Lugnet infinner sig.

Vattumannen
20 januari – 18 februari
Av vattenkronan bär du tunga droppar. Det är svalt i ditt rum, natten är förbi. Du har drömt om skolbyggnader och arkiveringssystem, men en annan tid närmar sig. En tid av skiftande färger.

Fiskarna
19 februari – 20 mars
Fiskarna är inne i en period av glädje och entusiasm. Du känner att livet ger dig utrymme och tid. Du lever upp, sjunger, sträcker dig mot rymderna. Stjärnhimlen ler sitt gåtfulla leende.




söndag 3 augusti 2014

resan





Kvävande hetta. Persikosaft över huden. Kropparna som är oåtkomliga. Himmelen är en skoningslös hinna. Ingen svalka, ingen utväg.

Ingenting går att ta tillbaka. Huden som jag minns mot min men som nu är förbjuden att vara där. Av hänsyn. Tanken på berg med iskalla vattendrag. Alla kroppar vi möter som vi inte kan besvara.

Jag sa: det är underligt att åka bil tillsammans. Att aldrig se varandra i ögonen.

Det fanns en sorg som inte gick att lindra.




lördag 2 augusti 2014

Lyxen flödar








Fransk cider
Spetsar och ostar
Gräddtårta med grädde
Calvados och Campari
En liten röd Corvette
En liten fastighet på Österlen
Tusentals broderier
Femhundra ryttare till häst
En flygel i vardagsrummet
Tiotusen trasiga kristallglas
En kyss vid solnedgången!



fredag 1 augusti 2014

VECKANS HOROSKOP

Väduren
21 mars – 19 april
Inbilla dig inte att du någonsin kan stanna upp. Livet är ett cirkulärt flöde. Samma sak kommer hela tiden att återkomma till dig men för varje gång har en förskjutning skett. Acceptera detta som en del av universums storhet.

Oxen
20 april – 21 maj
Denna period lämpar sig väl för att ta itu med saker du tidigare skjutit upp. Du känner en iver inför att fördjupa dig i det som intresserar dig, och du är inte rädd för det motstånd som du kan möta på vägen. Oxens strävsamhet blir en stor tillgång denna vecka!

Tvillingarna
22 maj – 21 juni
Detta är en tid då tvillingen försjunker i minnen. Du tänker på alla de vackraste stunderna och på den smärta de sedan orsakade. Mörkret och passionen går hand i hand. Genom att beakta ditt förflutna kan du se det fantastiska i denna mångfald av nyanser.

Kräftan
22 juni – 22 juli
Du är ensam men räddad. Du har tid för att rena dig själv från slaggprodukter och oro, och sedan återigen fylla dig själv med energi. Denna vecka har kräftan ro till att tänka över i vilken riktning livet ska ta framöver. Låt denna process komma till dig som en djup inandning.

Lejonet
23 juli – 22 augusti
Saturnus närvaro i lejonets tecken gör att vissa tendenser till förenklingar och romantiseringar kan visa sig. Se därför upp med att vara alltför snar med uttalanden i komplexa frågor. Du vill kanske att livet ska likna ett drama just nu - med tydliga vändpunkter och avslut, men det är aldrig riktigt så enkelt.

Jungfrun
23 augusti – 22 september
Stora moln av tårar visar sig på jungfruns himmel. Du gråter vid busshållplatser. Du gråter av lycka och sorg. Över att du inte kan gå oförändrad ur dessa situationer – över att du är så stark, över att du är så svag. Kanske kommer ingen att förstå dina tårar, och det är i så fall ännu en anledning att gråta.

Vågen
23 september – 22 oktober
Solen är stark i vågens tecken just nu. Vita partier av bländande ljus rör sig i ditt inre. Det är en blindhet, en avskildhet och ett vemod. Kanske ett farväl av något slag. Du möter en mycket svår, men också underbar, uppgift.

Skorpionen
23 september – 22 oktober
Detta är en period då du som skorpion kan lära dig mycket om dig själv. Den plats du sökt efter kan visa sig vara den plats som du just nu befinner dig på. Att sluta längta bort kan vara en utmaning för dig, men det är viktigt att du antar den.

Skytten
23 november – 21 december
Dessa dagar är skytten mycket mottaglig. Din öppenhet gör att du får svårt att tala och du känner dig fast mellan två lägen. Akta dig för att bli överstimulerad, vänd i ställer din blick inåt. Stora insikter väntar dig där.

Stenbocken
22 december – 19 januari
Just nu kan en vän till dig behöva extra mycket stöd. Det rör sig troligtvis om ett relationsproblem av något slag. Se till att avsätta tid för detta, och gör ditt bästa för att visa förståelse. Här kommer stenbockens lugn och lojalitet väl till pass, och situationen kan mycket väl leda till en fördjupad relation mellan dig och din vän.

Vattumannen
20 januari – 18 februari
Vattumannen kan uppleva en viss svårighet till handling denna vecka. I stället för att göra slag i saken så funderar du gärna en extra gång. Förnekelse och tankspriddhet har också sina roller i detta spel. Detta är ingen bra vecka för stora beslut.

Fiskarna
19 februari – 20 mars
Det regnar över dina vackra händer. Du funderar över livet och dess outtömliga gåtor. Hur ska du lära dig att leva, älska, skapa, förstöra? Världen tycks stor och gåtfull, fylld av fuktiga skogar och doftande hav. Öppna din mun och drick regnet när det faller i ditt ansikte.