torsdag 31 juli 2014

Såhär gick det på SEANSEN


Svenska Akademien har haft en mycket svår dag i dag, och därför kommer detta inlägg såhär sent på kvällen. Eftermiddagen har varit full av illamående, våndor och förvirring. I går hade vi ju vår stora seans, och eftersom vi hamnade i en sådan djup trans så har det tagit hela dagen och kvällen att bli sig själv igen! Men nu börjar vi väl äntligen komma tillbaka till "den vanliga världen", även om vissa kroppsdelar fortfarande känns lite bortdomnade.

Vi förstår att ni alla är mycket spända över att få höra om våra uppenbarelser och insikter under seansen och vi ska därför dela med oss lite av vad som hände.

För att andarna skulle våga sig fram så hade vi gjort en riktigt bra möblering i ett av våra kontor. Vi hade sammetstyger, torkade blomblad, varsitt glas campari, några heliga föremål från olika religioner, en Bibel, ett läppstift och en mörk parfym. Vi hade också tänt levande ljus i hela rummet och släckt lamporna. På kropparna hade vi skrynkliga lakan och speciella huvudbonader. Stämningen var mycket mystisk och "läskig". Som grädde på moset så lyssnade vi också på soundtracket till Ringaren i Notre Dame eftersom det ger en känsla av förfluten tid (och det gillar andar).



Så nu var det dags för själva seansen att börja. Vi måste erkänna att vi, trots att vi är så kloka och erfarna, kände oss lite rädda och förvirrade i början. Vi är ju ändå mest vana vid att handskas med världsliga saker som ord och människor! I alla fall så inledde vi seansen med att bilda en "kraftcirkel". Det gick till så att vi tog varandras händer samtidigt som vi nynnade på den bokstav som kom upp i våra hjärnor. Under tiden som vi gjorde detta så kände vi en stark andlig närvaro i rummet! Vi insåg att vår kraftcirkel hade lyckats och vi kände oss nu helt lugna, som om vi hade nått en annan nivå av tänkande.

Än hade inga andar visat sig för oss, utan det som i stället hände var att krafterna verkade röra sig i våra egna kroppar och vi började skriva frenetiskt i våra anteckningsblock! Vi hade uppnåt ett tillstånd av trans! Båda har vi en del minnesluckor från denna stund men som bevis för att det verkligen hände så har vi texterna som kom ut ur våra händer. Här kommer ett litet smakprov:


Det är klibbigt i luften men var är de mörka vätskorna? Detta ska vi ägna oss åt: åkallan, frågor kontakt. När som helst och var som helst. När som helst och var som helst. När som helst och var som helst. Vätskorna är röda. Det blir så hett på dagen att vem som helst kan dö. Katter gömmer sig i rummen. Var skulle du vara helst. Vilket ciggmärke är rätt. Rätt i tiden och i livet. Detta ska vi ägna oss åt: poesi och livets gåtor. Vad kan detta skrivandet säga mig. Förskjutningar, dissonanser. Vad kan det säga mig. Vad kan du säga mig. När ska du säga mig. Allt. Och så månen med sitt ondskefulla leende. Det är allt. Häxor över slätterna. När som helst och var som helst. När som helst och var som helst. Hur mycket kaptial. Hur mycket själsligt kapital. Det som händer i natt är att allt vi sagt löser upp sig. Lyssnerskan. Det skulle jag kalla mig. Det som händer är att kropparna tar över. Lyssnerskan.


Som ni ser så var det storartat. Jaja, hur som helst så fanns det ändå något som kanske var den allra viktigaste händelsen under transen, och det var att De Tre Mystiska Frågorna uppenbarade sig för oss. De kom till oss samtidigt i brinnande skrift genom luften, och de löd såhär:


1) Hur ska man kunna leva älska och skriva på samma gång?

2) Hur ser framtiden ut?
     a. vår personliga framtid
     b. litteraturens framtid
     c. världens framtid

3) Var är de mörka vätskorna?



Nu hade vi bara kvar att försöka få reda på De Tre Mystiska Frågorna, och för att göra det så var vi tvungna att åkalla någon död författare. Vi hade många att välja mellan eftersom det finns en hel hög. Men till slut så valde vi ändå den som vi trodde hade störst visdom om livets sorger och lyckor och det blev Marguerite Duras.



För att åkalla Marguerite så bildade vi återigen kraftcirkeln. Denna gång kände vi ett ljus strömma igenom våra leder och vi kände ett drag från det öppna fönstret. Vi var mycket rädda och förväntansfulla.

Plötsligt hörde vi en röst som sa: HAHAHAHAHAHA!!!!

Det var Marguerite som skrattade sitt dödsskratt!!!!! VI HADE LYCKATS!

Hon såg mycket trött ut och hon hade hela kroppen insvept i en lyxig sjal. Hennes röst var skrovlig så vi frågade om hon ville ha en campari och det ville hon. När vi gav henne den, så såg vi att vi kunde följa vätskan ner i hennes mage för hon var genomskinlig! Det var helt otroligt. Hur som helst så ställde vi den första frågan till henne och då började hon genast läsa upp dessa meningar ur en av sina böcker.


   - Jag älskar dig så, säger jag. Vad ska vi göra?
     Hon säger att hon vet. Hon vet inte.
     Tåget går allt långsammare genom det soldränkta landskapet. Det ljusnar vid horisonten. Vi skall anlända till en trakt där allt badar i ljus vid en viss tidpunkt, det blir vid tolvtiden, då stränderna töms.


Efter detta minns ingen av oss något mer. Vi vaknade nästa dag med pannorna baddade och rosenbladen spridda för vinden. Men vi visste att vi hade varit med om något omvälvande.







tisdag 29 juli 2014

Snart dags för seans

I morgon är det dags för Svenska Akademien att komma i kontakt med andarna genom att hålla en seans. Den kommer att ske mitt i natten och på en hemlig plats. Vi kommer självklart att hålla er uppdaterade via twitter, om det inte råkar bli så att vi försätts i trans eller försvinner in i andevärlden. Nedan kan ni läsa om hur vi förberett oss för denna riskfyllda stund:




Alla rörelser ska vara rytmiska. Att hitta en rytmisk musik. Att hitta en plats för att öppna mörkret. Lägga filtar på platsen. Ljus i lyktor och flaskor. Kväll eller natt eller gryning.
Ett dygn innan ska kroppen tvättas med ett sönderrivet lakan. Bara vit föda får intas efter detta. Minst sex olika typer av drycker. Kläder i minst sju färger. Badda pannorna med varmt vatten. Strö blommor på platsen. Sträcka händerna mot himlen. I cirkelns mitt en skål med heliga tårar.
Tre mystiska frågor. Tre små flaskor sprit. Tre röster: två som är våra och en gemensam. En som är vår och en som är andens och en som är dödens. Lägga filtar på platsen och ljus till platsen. Lägga tre pinnar i rad under löven. Ett paket cigaretter. Ett läppstift och en mörk parfym.


Vi ses på andra sidan!!!





fredag 25 juli 2014

VECKANS HOROSKOP

Väduren
21 mars – 19 april
Du badar i havet, sjunger varma sånger. Det våras och vintras utanför. Vädurens kropp är en skimrande hinna som kapslar in världens allra vackraste nyanser. Låt din känsliga hud leda dig in på rätt väg.

Oxen
20 april – 21 maj
Det finns en mörk maskin i oxens röst, ett hot om fångenskap. Du känner det som om din historia vänder sig mot dig. Spindlar kryper över marken. Du förvandlas. I den destruktiva kraften finns smärta, men också viktiga hemligheter.

Tvillingarna
22 maj – 21 juni
Du vaknar varje morgon med en känsla av att vilja förenas. Du söker andras bekräftelse och medhåll och din längtan efter samvaro är stark. Detta kan göra att andra känner sig sedda av dig. Men akta dig för att lita alltför mycket på osäkra relationer.

Kräftan
22 juni – 22 juli
Kräftan dansar inte på beställning. Du utfordrar dina hästar. Månens bana gör dig stolt och skarp. Du är mycket målinriktad och vägrar kompromissa. Just nu är det viktigt att du följer dina övertygelser.

Lejonet
23 juli – 22 augusti
Du har en känsla av att vara inlindad i vadd, som om ingenting kunde nå dig. Du kan uppleva isolering, andnöd och tunghäfta. Denna period gör du därför bäst i att ta det lugnt och tillbringa mycket tid för dig själv. Om ett tag kanske dina krafter återvänder.

Jungfrun
23 augusti – 22 september
Jungfrun kan uppleva en ökad känslighet denna vecka. Detta kan såklart vara påfrestande, men kan även leda till insikt om komplicerade frågor. Håll dig till sammanhang där du inte utsätts för alltför stora känslomässiga risker. Låt dina tankar ta tid.

Vågen
23 september – 22 oktober
Saturnus närvaro i ditt tecken gör att din kreativitet blomstrar just nu. Du känner ett stort behov av att uttrycka dig på olika sätt, och mycket uppdämd energi kan nu få sitt utlopp. Stanna inte upp för mycket i denna virvelvind, utan låt flödet leda dig rätt.

Skorpionen
23 september – 22 oktober
Skorpionen upplever just nu misstro mot världen runtomkring dig. En känsla av att kunna genomskåda lögner. Men i stället för att klandra andra för falskspel så bör du rikta blicken mot dig själv. Vilka lögner berättar du dagligen för dig själv och andra och på vilket sätt hjälper eller skadar de dig?

Skytten
23 november – 21 december
Skyttens stjärnbild är just nu omgiven av ett suddigt stoftmoln, vilket kan göra att en känsla av försämrat seende kan uppenbara sig i livet. Du känner en brist på överskådlighet och dina kategorier flyter ihop till oklara färgmoln. Det onda blir gott och det goda ont. Ta vara på denna vecka för att omforma dina tankar.

Stenbocken
22 december – 19 januari
Mörka vätskor tränger sig ur stenbockens ögon denna period. Något ockult rör sig i tårkanalerna. En hackande maskin. Hur mycket du än gråter verkar tårarna aldrig sina. Din sorg är uppblandad med ilska och den kommer fram ur många dunkla vrår.

Vattumannen
20 januari – 18 februari
Vattumannen kan denna vecka uppleva sitt liv som en spegellabyrint. I speglarna ser du dig själv gå i tusen bitar, sedan återförenas, sedan splittras igen. Du försöker hitta ut ur detta förvirrande fängelse men varken dagar eller nätter ger dig krafter till det. Kanske ska du i stället stanna upp och se vad som finns bortom spegelbilderna.

Fiskarna
19 februari – 20 mars
Solens starka krafter tränger denna vecka in fiskarna i trånga utrymmen, och det är med skräckblandad förtjusning du mottar ditt öde. Dagarna blir till gåtor som du måste knäcka, pussel, lås. Det är på samma gång ett obehag och en väldig lockelse. Hettan jagar dig.



tisdag 22 juli 2014

Drömmarna i Tarquinia




Drömmarna nu är skarpa och vilda, jag har feber mitt i en kokande stad. Dagarna och nätterna flyter ihop. Allt jag kan göra är att ligga ned, läsa, vänta.

Jag har lånat De små hästarna i Tarquinia av Marguerite Duras av en vän. Vissa rader är markerade med orange överstrykningspenna. De måste vara mycket betydelsefulla.


...eller också sov hon som en fluga, på ytan av sin sorg, i den fräna brandlukten, mitt bland det svarta stensplittret efter explosionen.”

Att inte vara ensam med boken är en liten hemlig lycka. Jag äger ingenting - inte förståelsen, inte sorgerna, inte texten som glöder mot huden.

Det är så hett att minsta rörelse måste övervägas. Kaffet bryggs redan på kvällen så att det ska svalna till morgonen. Man duschar genom att hälla kannor med kallvatten över sig i trädgården. Allt vibrerar. Orden är mycket farliga.

På den italienska semesterorten vid Adriatiska havet finns Sara och Jacques, deras barn, deras barnflicka och deras vänner Diana, Ludi, Gina. Och så den nye mannen med motorbåten. De vaknar sent på förmiddagen, badar, ta siesta, dricker Campari, äter middag, spelar boule. Hotellet serverar samma stekta fisk med buljong kväll efter kväll. Umgänget är älskvärt, klibbigt, utmattande, livsfarligt. Man beställer fler drinkar. Om några dagar kanske det blir en tur med båten.




Jag läser alltid för snabbt när jag läser Marguerite Duras, slukar raderna som om jag inte stod ut med tiden det tar emellan dem. Efteråt får jag lust att skriva.

Vad handlar samtalen i boken om? Ingenting särskilt, kanske om värmen, om barnflickans uppförande. Men inuti dem rör sig stora, tysta krig.


En minröjare har sprängts i bitar lite utanför byn. Hans föräldrar sitter på berget med de ihopsamlade kvarlevorna i en låda och vägrar skriva under dödsattesten. Sällskapet besöker dem minst en gång varje dag. En bit bort har en skogsbrand börjat sprida sig. Väntan på regnet är olidlig. En romans påbörjas mellan Sara och den nye mannen, mitt framför ögonen på Saras make Jacques.

Boken är ett fängelse. I allt som uttalas finns en längtan efter flykt - vila, vändning, befrielse. Människorna skapar vackra fängelsemekaniker åt varandra, förgyllda och invecklade lås som sluter sig i etapper.

Vilken människas kärlek är värld fängelset den skapar?

Jag tänker på döden inombords. Tristessen, vanan, repetitionen. Men också på den protest som finns i sysslolösheten, väntan. Vilka utvägar vi har från det liv som fängslar oss. Begär, sorg, semester, trötthet, hopp. Skogsbranden som närmar sig.

Jag börjar friskna till. I morgon ska jag kanske köpa en flaska Campari, krossa isen med en kökshandduk, sätta mig i fönstret och vänta på regnet. Allt går att iscensätta. Kan inte leva utan det allra farligaste.

För att bryta upp krävs allt mod i livet. Om man låter bli krävs man på sitt liv.

måndag 21 juli 2014

Detta hände idag!


Denna dag måndagen den 21 juli uppenbarade sig ett hjärta i botten av Svenska Akademiens kaffekopp! Detta måste vara ett tecken som betyder: vi är värda all kärlek som världen har att erbjuda. Tack stjärnorna för den spådomen!!!

söndag 20 juli 2014

50% av sommaren har gått, Svenska Akademien summerar:





Mathilda:
Jag börjar friskna till. I morgon ska jag kanske köpa en flaska Campari, krossa isen med en kökshandduk, sätta mig i fönstret och vänta på regnet. Allt går att iscensätta. Kan inte leva utan iscensättningarna.



Anna:
Sommaren är såhär: folk åker iväg, det blir hett, man kan knappt andas, man blir sjuk, man blir fattig.

Min hud bränns mina lungor bränns. Jag kommer att få cancer. Den kommer att drabba mig. Min kropp kommer inte längre att vara oskuldsfull.

Man fantiserar om hösten då regnet kommer falla. Man fantiserar om hösten och vad som kommer hända då.



Mathilda:
För att bryta upp krävs allt mod i livet. För att låta bli krävs vi på våra liv.



Anna:
En mening du gett mig:
Men ska det verkligen vara enkelt?



Mathilda:
Vi märker våra kroppar med kännetecken, vi låter lungorna sotas - det är för att vi måste leva ut den skuld vi känner. Vi ska flyta ut som vattenfärger och bli oöverskådliga. Böckerna är ointressanta. Jag vill skriva om oss, sommaren och om mellanrummen.



Anna:
Idag tvättade jag mina vita kläder. Jag brukar annars inte färgsortera men sen var det nån som sa att kläderna blir förstörda om man inte gör det.



Mathilda:
Sedan tvättar vi vår vittvätt, tvättar och tvättar. Jag kan inte längre hålla mig till vad som är passande, alla färger flyter ut i mina fingrar. Vilka tider ska komma, vad har vi att vänta, vilka hav ska skölja bort våra minnen. Jag vet inte.



Anna:
Att sova på ytan av sin sorg. Att sova fast man inte kan sova.
Vad är på grund av ens stjärntecken och vad är på grund av ens diagnoser.



Mathilda:
Den här raden:
och världen är ett vitt bageri,

drömmarna nu är skarpa och vilda, jag har feber mitt i en kokande stad.

Anna:
Man drömmer drömmar, mardrömmar, mörka drömmar, feberdrömmar. Man drömmer att man är i skogen, man drömmer att rådjur dränks i hinkar eller flyr över skogen, trädtopparna som brinner, vingarna brinner. Vingarna brinner men slocknar av vinden som viner när vingarna slår
och slår
mot ytan;
Himlen eller havets



Mathilda:
Ska jag någon gång fråga en människa: vill du leva ditt liv med mig?



Anna:
Idag tvättade jag mina vita kläder.



Mathilda:
När du säger detta:
En mening du gett mig
Så skulle jag kunna gråta. Vet inte varför.



Anna:
En gång när jag var sexton satt jag på en gunga och grät och grät och då gick min kompis pappa förbi och han tyckte nog det var konstigt att jag grät
Fast det är ju inte så konstigt att man gråter.





lördag 19 juli 2014

Att skriva om hur det är att vakna




Att skriva nu om hur det är att vakna. Flygplanen över staden. Nyheterna och barnen på innergården. Att lägga sin hand över bokstäverna. Flygplanen över staden. Att inte kunna förstå. Kanske aldrig någonsin. Texten är det här oförståndet. Flygplan över städerna.

Ska duscha och sedan låta dammet fastna på kroppen. Samma partiklar som faller över andra städer. Dammet som rörs upp. Blodet på händerna.

Att skriva nu, vad skulle det kunna vara. Ett långsamt rop på hjälp? Ett sätt att nåla fast uppvaknandet - luften och genomskinligheten. Det är sommar, lakanen är nytvättade.

Att nämna saker vid deras rätta namn. Ockupationsmakt. Fängelse. Murar. Vattenbrist. Splittrandet av mödrars kroppar. För att de aldrig mer ska kunna föda någon som liknar dem. Tungmetaller. Allt som faller från himlen. Blod. Smärtor. Tyllgardiner. Tårar.

Lägger händerna mot bröstet och låter blicken falla.

När en bomb faller i närheten dansar huset. Sängarna skakar. Det finns inga varningssirener eller skyddsrum, det finns bara en oändlig framtid av smärtor. 57 sekunder. Svetten över ögonlocken.


torsdag 17 juli 2014

Det är så hemskt att det tar så lång tid att lära sig om livet, så hemskt när man inte har råd med cigg, så hemskt när man lyssnar på The show must go on.

Ibland känns det som man vet för mycket  om livet och ibland för lite.

Ibland känns det som man löst livets gåta, men det måste väl vara inbillning?

onsdag 16 juli 2014

VECKANS HOROSKOP

Väduren
21 mars – 19 april
Vädurens hektiska livsstil gör att tid för vila ibland blir bortprioriterat, men just nu kan du verkligen behöva slå ned på takten lite. Du skulle må bra av att sova bort eftermiddagarna, titta på långsamma filmer och skriva brev. Andas djupt!

Oxen
20 april – 21 maj
Denna vecka är det troligt att oxen ändrar uppfattning i en viktig fråga. Något som tidigare ingett hopp kan nu verka mörkt och dystert. Låt inte besvikelsen ta överhanden utan se till att göra upp nya planer!

Tvillingarna
22 maj – 21 juni
Du går genom städer som är blanka och vackra. Allt är förlorat och vunnet. På natten drömmer du skira drömmar om dina närmaste. Detta är en tid då tvillingen kan uppleva sammanhang i livet. Du är varm, närvarande och skyddad.

Kräftan
22 juni – 22 juli
Månens oroliga bana gör att kräftan känner stor lust att röra på sig just nu. Du behöver miljöombyte – sitta i fönstret och prata ett språk du inte kan, bli bjuden på stekt potatis, låna någons morgonrock. Ta vara på detta tillfälle för att hälsa på vänner eller bekanta som befinner sig på annan ort.

Lejonet
23 juli – 22 augusti
Dagarna susar alltför snabbt förbi lejonets stjärnbild. Solsystemet snurrar utan hejd. Du vill säga: STOPP! men din tunga ligger torr mot gommen. Denna hektiska tid kan leda till att du får mycket uträttat, men se upp så att du inte överhettar dina nerver!

Jungfrun
23 augusti – 22 september
Ett nytt hopp har börjat växa i ditt bröst: ett ljus som du lägger i en skål av guld. Det är som att livet öppnar sig och du kan se klart. Jungfruns sommar skrivs fram med skimrande figurer.

Vågen
23 september – 22 oktober
I vågens tecken pågår just nu ett avslut, ett uppbrott av något slag. I denna process kan en viss tvekan förekomma, eftersom vågen är känd för sin ambivalens. Tänk på att det ibland är bra att hålla fast vid sina beslut för att undvika framtida smärtor.

Skorpionen
23 september – 22 oktober
Denna tid är lite som lugnet före stormen för skorpionen! Du kan uppleva koncentrationssvårigheter på grund av all den energi som håller på att samlas runt dig. Jupiters månar skickar stora kraftfält åt ditt håll och i slutet av veckan kan du därför känna en stark upptrappning i intensitet. Förbered dig!

Skytten
23 november – 21 december
Om du skulle blicka ut över ditt liv i denna stund så skulle det likna en spegelblank, djup sjö, och över sjön ror du din båt, kastar fiskar överbord, funderar över glädje och sorg. Du letar efter skatter vid strandkanten och det kan hända att du hittar både det ena och det andra.

Stenbocken
22 december – 19 januari
Så gott det skulle vara med chokladöverdragna mandlar! En liten extra dusch parfym! Några nytvättade lakan! Stenbockens känsla för detaljer får fritt utlopp denna period. Du lägger stor vikt vid kvalitet, och det blir en del lyx då och då. Härligt!

Vattumannen
20 januari – 18 februari
Ett mycket viktigt samtal med en närstående kommer snart att äga rum i vattumannens liv. Detta kan vara mycket känsligt för er båda och det gäller att du tänker på att visa förståelse och att du är redo att förlåta oförrätter som begåtts mot dig. Om du lyckas med detta kan mycket gott komma ur mötet.

Fiskarna
19 februari – 20 mars
Denna vecka sjunger stjärnorna vackra melodier om fiskarna. En chans har uppenbarat sig, och det gäller att våga ta steget ut i galaxerna! Om du litar på universums krafter så kommer modet att infinna sig.



lördag 5 juli 2014

Feber

Med rött hår springer genom trädgårdarna och rösterna sjunger psalmer
Högt över taken högt över febern en fråga som jag ställde vi satt i fönstret då
Någon dag kommer aldrig att komma vi kommer att dö av sotet vi samlat
Försök att repetera mina rörelser och du kan leva